Beneficiile Cadastrului - II
De ce cadastrul proprietatii? O intrebare pe care mi-am pus-o si eu de multe ori in incercarea de a explica clientilor necesitatea efectuarii cadastrului.
Ce inseamna cadastrul? Este rezultatul masuratorii unei proprietati, a identificarii proprietarului, a numarului parcelei odata cu determinarea dimensiunilor laturilor, ariei si limitelor cu parcelele invecinate, ceea ce conduce la intocmirea hartii si a cartii parcelei (ceea ce in Romania se numeste carte funciara). Hartile cadastrale si cartile funciare rezultate in urma masuratorilor cadastrale sunt inregistrate oficial si inlocuiesc vechile harti intocmite cu mult timp in urma.
Urmare a efectuarii cadastrului, care cuprinde toate informatiile referitoare la proprietate, tranzactiile imobiliare sunt mult mai sigure si mai usoare, protejand drepturile atat al proprietarilor actuali, cat si a celor viitori.
Zilele trecute am fost contactata de un client care achizitionase in urma cu cativa ani un teren contra unei sume importante de bani. Terenul este situat in extravilanul unei localitati, intr-o zona de pasunat unde parcelele nu pot fi identificate dupa folosinta. Dorea sa stie care sunt limitele exacte ale parcelei, la momentul achizitionarii terenului, fiind de buna credinta si necunoscator in domeniul cadastral, vechiul proprietar indicandu-i doar localizarea estimativa a parcelei, gen: “pe aici, in zona aceasta...”. Fara limite clare, fara imprejmuiri. Am extras o zona oarecare de pe Google Maps, asamanatoare cu zona in discutie... ca sa intelegeti la ce ma refer.
Raspunsul meu? Greu de recunoscut, dar singura solutie la problema clientului meu era de a executa cadastrul pentru toate proprietatile de pe o zona intinsa, pana la niste limite fixe, pentru a putea determina pozitia exacta a parcelei in cauza. Pentru noi, ca prestatori, o munca migaloasa care necesita atentie si responsabilitate, adica multe ore investite, iar pentru client un cost prea mare pentru o investitie care, si asa, costase prea mult.
Sunt convinsa ca sunt nenumarate cazuri asemanatoare celui descris mai sus. Corect era ca, la momentul achizitiei, parcela sa aiba cadastrul efectuat. Faptul ca este deschisa o carte funciara pentru un imobil nu inseamna, implicit, ca acel imobil are si cadastru. In urmatoarea postare voi arata ce inseamna o carte funciara a unui imobil cu cadastrul efectuat.